En triggerpunkt är en skada i en muskel orsakad av överansträngning i muskeln. Från denna punkt skickas signaler till det centrala nervsystemet, vilket i sin tur gör att vi upplever smärta någon annanstans. Exempel på detta är triggerpunkter i spända, stela axlar, vilka gör att det strålar upp i huvudet och ger orsak till det vi kallar spänningshuvudvärk. 

Hur känns en triggerpunkt

En triggerpunkt kan kännas med fingrarna som en knuta eller ett spänt band i muskeln. När man trycker på den upplever man smärta både lokalt och en bit därifrån. Ofta hittas triggerpunkter i axlar och nacke vilka ger huvudvärk, yrsel, käkledssmärtor eller ögonvärk. I armar och ben ger de utstrålningar som i benet kallas för falsk ischias .

Hur påverkar triggerpunkter oss?

Ökad aktivitet i muskeln gör att delar av muskeln drar ihop sig och begränsar rörligheten i det aktuella området. Man känner smärta och stelhet i samband med olika aktiviteter. Ibland kan det vara helt utan smärta, men vi upplever det som stelhet eller nedsatt rörlighet. Sådana besvär ökar ofta vid kyla och drag.